Genel

MTSO 132.Yılını Kutluyor

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) kuruluşunun 132. yılını görkemli bir balo ile kutladı. Gecede MTSO Yönetimi ve Meclis üyelerini Mersin Valisi Ali İhsan Su ve Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başta olmak üzere kent protokolü de yalnız bırakmadı.

Balonun açılış konuşmasını yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, “132 yıl önce dikilen küçük fidan bugün devasa bir çınar haline gelmiştir. Bu anlamda Mersin genç bir kent olmasına rağmen Türkiye’nin en eski Ticaret ve Sanayi Odalarından birisine sahiptir” dedi. MTSO’nun 132 yılın deneyimi, kültürü, geleneği ve terbiyesi ile siyaset üstü davranarak ayrımcılık yaratacak hiçbir ideolojiye yüz vermeden, kenti ve toplumu bir bütün olarak kucakladığını vurgulayan Aşut şunları söyledi:
“MTSO öyle bir oluşum ki kentine ve ülkesine karşı sorumluluk duyan, ilk amacı üyelerine hizmet vermek ve kent ekonomisini geliştirmek olsa da bu sorumluluk bilinciyle eğitimden sağlığa hemen her alanda bulunduğu kente katkı sunma çabasında olan bir kurum. Ben, bu kurumun bir parçası olmaktan onur duyuyorum.”
Valilik, Belediye, üniversiteler, özel veya kamu tüm yerel dinamiklerle birlikte el ele çalıştıklarını vurgulayan Aşut, kentte bu birlikteliğin yakalanmasında MTSO’nun ortaya koyduğu vizyonun büyük rol oynadığına dikkat çekti.

“Önceliğimiz bilimle elde edilecek katmadeğer olacak”
Bugüne kadar Mersin’in derdini icra makamlarına aktarmak için çaba sarf ettiklerini kaydeden Şerafettin Aşut, lobi çalışmalarına bundan sonra da devam edeceklerini ancak önceliklerinin bilgi ve bilimle elde edilecek katmadeğer, insan kaynağını kent ekonomisine entegre etmek olacağını anlattı.
İnovasyonda öncü kent olan Mersin’i yenilikçiliğin, Ar-Ge’nin yüksek teknolojinin merkezi yapma yönünde çalışacaklarını dile getiren Aşut, “Sadece bu günümüz için değil, gelecek nesillere olan sorumluluk hissi ve Mersin sevgimizle yorulmadan, küsmeden, şikayet etmeden oturduğumuz makamların hakkını vermeye devam edeceğiz” dedi. MTSO ailesinin bir parçası olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Aşut sözlerini, “Ailemizin diğer fertleri ile omuz omuza Mersin’e hizmet etmekten gurur duyuyorum” diye tamamladı.

Arslan: “Kentimize önemli katkılar sağladık”
132 yıl önce köy olan Mersin’e bir Ticaret ve Sanayi Odası kurulduğunu hatırlatan MTSO Meclis Başkanı Mahmut Arslan ise, “Bir balıkçı köyünden kasabaya dönen Mersin’in ticaret potansiyeli, Türkiye’nin önemli kentlerinden birisi olacağı o yıllarda görülmüş” dedi. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’e açılan kapısının Mersin olduğunu kaydeden Arslan, kentin sanayileşmede ise çok geç kalındığını, bu gecikmenin Kalkınma Bakanı’nın Mersin Milletvekili olması ile birlikte aşılmaya başladığını söyledi. Mersin’e yapılması planlanan Mega Endüstri Bölgesi, Tarım Gıda Teknoparkı gibi önemli yatırımları hatırlatan Arslan, bu yatırımların da tamamlanması ile Mersin’in çehresinin çok daha fazla değişeceğini, ülke ekonomisine katkılarının artacağını sözlerine ekledi.

Su: “Vizyon sahibi kişiler 132 yıl önce bu Oda’yı kurmuş”
Mersin Valisi Ali İhsan Su, 132 yıl önce vizyon sahibi, ileri görüşlü ticaret erbaplarının MTSO’yu kurduğuna dikkat çekerek, “O dönemde kentimize bu değeri kazandıran kişileri rahmetle anıyor ve tebrik ediyorum” dedi. Mersin’in eğitimden sağlığa, sanayiden ticarete, tarımdan kültüre her konuda büyük bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Vali Su, “Bugün bu değerlerimizi daha çok ortaya çıkarmak, geliştirmek için yoğun gayret içindeyiz” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında sanayici ve işadamlarına da teşekkür eden Su, “Üyelerinin yaptığı yatırımlarla yeni istihdam alanları oluşturup ilimizin gelişmesine büyük katkılar sağlaması yanında Ticaret ve Sanayi Odamız hem kentimizin ekonomik gelişimine hem de sosyal ve kültürel hayatına oluşturduğu sosyal sorumluluk projeleriyle önemli katkılar sunmuştur. Bu bakımdan tebrik ediyor ve başarıların devamını diliyorum” dedi.

Kocamaz: “İşsizliğe yatırımlarla çözüm bulunabilir”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise konuşmasında yatırımlara değindi. Ekonomiye yön veren Ticaret ve Sanayi Odalarının kentler için büyük önem taşıdığını vurgulayan Kocamaz, “Bundan 50 yıl önce kentimizin nüfusu 28 bin iken bugün 30 kat artarak yalnızca merkez nüfusumuz 1 milyona yaklaştı. Bu kadar hızlı nüfus artışı yaşayan bir kentin en önemli sorunları başında işsizlik gelir. Bunu çözmemiz de işadamlarımızın yatırım yapmasıyla mümkün olabilir” dedi. Kocamaz, planlanan yeni OSB’lerin de hayata geçmesiyle birlikte Mersin’deki işsizlik sorunun çözümüne önemli katkılar sağlanacağını sözlerine ekledi.
Gece Meclis Üyelerine verilen dönem plaketleri ile son buldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir